Updaten en Backups van WordPress

Het belang regelmatig updaten en het maken van Backups van je WordPress website

Als webdesigner en -bouwer heb ik het updaten en het maken van backups altijd zelf gedaan, maar ik merk dat dit steeds meer tijd gaat innemen. WordPress komt steeds vaker met updates, soms wel drie keer per maand. Waarom is het eigenlijk belangrijk om backups te maken en je website regelmatig updaten van je website?

Backups

Een backup van je website zorgt er voor dat je in geval van nood de website altijd weer kunt herstellen naar het punt voordat er iets mis ging. In geval van nood? Gaat er wel eens iets mis dan? In principe niet, zeker niet als je zo nu en dan alleen de teksten van jouw website aanpast. Maar als je jouw web-designer/bouwer vraagt om een grote aanpassing op jouw website te doen dan is de kans groter dat er iets mis kan gaan.
Belangrijker nog is het updateproces. Tijdens het updateproces is de kans nòg veel groter dat er een conflict ontstaat op de website. Zo’n conflict kan onder andere leiden tot problemen in de weergave van je (mobiele) website.
Een backup heb je vaak nodig op de onverwachte momenten; zorg er dus voor dat er wekelijks of in sommige gevallen zelfs dagelijks een backup gemaakt wordt van jouw website.

Updates

De belangrijkste reden om een website te updaten is om te voorkomen dat je website wordt gehackt. Oftewel, dat iemand zonder jouw toestemming binnendringt op jouw website.

Een WordPress website kan 4 componenten bevatten:
1. De WordPress installatie
2. De Database
3. Het Thema
4. De Plugins

Componenten 1 en 2 betreffen de eigenlijke WordPress installatie. Standaard installeert WordPress haar laatst ontwikkelde thema’s, dit jaar is dat Twenty Sixteen (2016). Het installeren van een ander thema zorgt er voor dat de ‘standaard’ WordPress website jouw ‘look & feel’ gaat krijgen. En in sommige gevallen bevat een thema ook functies die voor jou belangrijk zijn.

Bijvoorbeeld: je wilt een website bouwen om je huisje in Spanje te gaan verhuren. Dan is het handig als de bezoekers van jouw website meteen kunnen zien of het huisje nog vrij is in de periode dat zij op vakantie willen. Je zoekt in dit geval dus naar een thema dat beschikt over een online reserverings-tool.
Mocht je geen thema vinden dat aan jouw wensen voldoet, maar niet de functies biedt die jij zoekt (zoals een reserverings-tool) dan kan je altijd nog een plugin installeren. Een plugin voegt extra functionaliteit toe aan jouw website, in bovenstaand voorbeeld zou een reserverings -plugin uitkomst bieden. Op sommige websites zijn wel 10 (of meer) plugins geïnstalleerd!
Zodra WordPress ontdekt dat een hacker heeft geprobeerd ‘in te breken’ komen ze met een update (voor component 1 en 2). Vrij snel daarna volgen ook updates van component 3 en 4. Afhankelijk van het aantal plugins op je website kunnen er op één dag veel updates tegelijk uitkomen. Het is van groot belang om deze updates zo snel mogelijk uit te voeren, immers de hacker heeft het gat al gevonden dus zou elk moment kunnen toeslaan.
En Google wordt blij van websites die ge-update zijn en zal deze websites hoger in de ranking opnemen. Wanneer een website is gehackt toont Google dit in de zoekresultaten.

Updaten-en-Backups-wordpress

Ook al is het soms een tijdrovende klus, het is heel belangrijk om de updates zo snel mogelijk te doen (maar altijd nadat je een backup hebt gemaakt!). Heb je hiervoor geen tijd, of vind je het te ingewikkeld dan kan je het ook laten doen door je websitebouwer.